HOME

VANDAAG

OOIT

STAP

--5--

DOOS

 
 

 

Op Stap ... vakanties in Europa:

2011
Italië / Toscane
vr 7 okt tm zo 16 okt 2011
 
 

dinsdag - 11 okt 2011 -

dag 1 : St. Gimignano & Siena

San Gimignano en Siena staan op het programma. Opstaan om 7.00 uur, ontbijt om 8.00 uur. Om 9.15 uur zitten we in de bus op weg naar St Gimignano,  het middeleeuwse stadje op een heuvel met de vele torens bezoeken we als eerste. Vanmorgen zullen we dit stadje bezoeken en vanmiddag Siena.

Naast de chauffeur zit een pronte jongedame met een grote zonnebril, die ons de komende dagen als gids gaat begeleiden. Helène heet ze, die naam past wel bij haar.

Helène vertelt dat ze vanmorgen op de radio heeft gehoord dat er een file stond op de autostrada naar Florence, maar dat die nu is opgelost. We rijden dus vol goede moed over A11 richting Florence en daarna volgens plan via een andere autoweg naar St Gimignano. We zouden ook binnendoor kunnen gaan, maar autowegen schiet lekker op!

Ze vertelt er lustig op los en vertelt dat het gebergte de Appenijnen bergen heeft tot 2000 meter (altijd interessant om te weten), dat bij de stad Pistoa veel boomkwekerijen zijn en dat hier de beroemde Chiantiwijn geteeld wordt. We kennen de wijn misschien van de flessen, die onze ouders gebruikten als kandelaars voor druipkaarsen. Om de flessen zat zo’n mooi mandje van raffia! (“Oh ja”, roept de bus).

Daarna begint een hele verhandeling over de eetgewoonten van de Italianen met zijn 5 ! gangen. De voorgerechten heten “il primo”; de hoofdgerechten “il secondo”, en het dessert “il doce”.  Maar daar hebben we in het hotel al kennis mee gemaakt.  Dan zijn de Toscaanse streekgerechten aan de beurt en dat zijn er nogal wat! Trouwens nooit geweten dat men zo lang over eten kan praten.

En dan, om 9.40 … staan we STOP: file! Hoe kan dat nou? Zelfs de Italiaanse radio is niet meer te vertrouwen. Het hele tijdschema dreigt in de war te raken. Er klinkt lichte paniek in Helène’s stem. Het is nog een hele rit en dan vanmiddag nog naar Siena … Die file stuurt het hele programma in de war. Gelukkig, om 9.56 uur rijden we weer!

Er is weer ruimte om wat te vertellen. Een heel verhaal over  Santa Fina uit de 13e eeuw, een heilige uit St. Gimignano die daar nu nog vereerd wordt. Inderdaad, later zullen we in de Chiesa di San Bartolo (de St. Bartholomeus kerk, vermoed ik) één schilderij van haar vinden. Met die verering valt het dus wel mee!

Uiteindelijk om 11.25 uur komen we aan bij dit middeleeuwse stadje met zijn vele torens. We zagen het al van verre liggen boven op een heuvel. Het landschap is hier betoverend mooi met veel olijf- en wijngaarden; hier is het echte Toscane.

Helène voert ons door de Porta S. Giovanna en blijft maar benadrukken dat we hier om kwart voor één terug moeten zijn. Ze is duidelijk ongerust dat ze een van haar schaapjes straks zal missen, veel vertrouwen in het oriëntatievermogen van de buspassagiers heeft ze klaarblijkelijk niet. Ze zal hier wel ervaringen mee hebben …

Inderdaad, het lijkt wel of wel of de tijd hier heeft stil gestaan en we in de middeleeuwen terecht zijn gekomen. Samen met de gids lopen we naar het centrale plein, de Piazza de Cisterna met vlakbij de Piazza del Popolo. Hierna gaan we op eigen gelegenheid dit stadje verkennen en zijn onder de indruk wat we hier zien. Maar de tijd is kort en we hebben geen tijd om een toren te beklimmen, iets wat we ons voorgenomen hebben. Veel tijd zijn we kwijt met het zoeken naar een WC. Gelukkig zien we onze medepassagier Ayo, hij heeft de hoogste toren van het raadhuis wél beklommen en belooft ons de foto!


St. Gimignano, de foto van Ayo

Zoals afgesproken is iedereen om 12.45 uur weer terug bij de bus. Er is een licht gemor in de bus merkbaar, er is eigenlijk te weinig tijd beschikbaar geweest om dit stadje goed te bezichtigen. Maar dit is een gevoeglijk gezelschap, dat al weer met grote interesse luistert naar de verhalen van Helène. Er ligt een rit van 36 km voor ons naar Siena, dus veel tijd heeft ze niet, maar ze weet toch een hele verhandeling over olijfolie te houden en ze probeert ons te adviseren welke olie we moeten kiezen uit de vele soorten die er bestaan. In het kort komt het hier op neer: de duurste olijfolie is de beste!

De bus slingert ons nog langs de plaatsjes Colle di Val d’Elsa (middeleeuws met kristalindustrie) en Monteriggioni (een middeleeuws fortstadje, ommuurd en van verre te zien), voordat we om 13.30 uur in Siena op een parkeerplaats aankomen! Maar we zijn er nog niet!

Siena ligt op heuvels en we staan met de bus aan de voet van die heuvels. De bus mag de stad niet in! Maar Helène heeft alles geregeld. Ze propt ons in een Italiaans busje, dat naar boven scheurt. Voor de chauffeur is dit natuurlijk dagelijkse kost.
Maar we zijn er nog niet, we zijn pas halverwege en het italiaanse busje mag ook niet verder! Geen nood, er wordt gestopt bij een gebouwtje van waaruit 6 grote roltrappen ons naar het centrum voeren. Maar, roltrappen zijn lastig voor de passagiers met een rollator en er zijn twee rollators in ons gezelschap. Ik pak één rollator op mijn nek en daar gaan we! Zo raken we allemaal op het bekendste plein van Siena: Piazza il Campo. Het mooiste plein ter wereld volgens onze gids.


- Helène -

Helène vertelt over de Palio, een wedstrijd met paarden die 2x per jaar op dit plein gehouden. Maar veel aandacht heeft ze niet meer, de magen van de buspassagiers beginnen zich te melden, hoogste tijd voor de lunch.
Onze gids weet raad, ze weet een adresje aan dit plein waar je heerlijk kunt eten en waar je bovendien 20% korting krijgt als je bij haar in de buurt blijft. Velen volgen, wij ook! En ze heeft gelijk, het is een prachtig plekje onder grote zonneluifels. Die zijn nodig, want het is zomers warm!!!

Wat eten we?, is het volgende probleempje. Ik besluit te nemen wat met krijt op een groot bord geschreven staat: Antipasta de Contandino. Dat zal wel het menu van de dag zijn of een aanbieding. “Een goede keus”, weet Helène te melden, “allemaal streekproducten, waar ik in de bus over verteld heb!”
"Als dat maar goed gaat", denk ik bij me zelf.  T. durft de gok niet te nemen en bestelt een veilige Pizza Margaritha. Het duurt even voor de gestresste ober Fabio alles gebracht heeft (inclusief een paar potten bier). Bon apetito (of zoiets, hoor ik mompelen!


- Antipasta de Contandino -

Nadat Helène iedereen van advies heeft gediend gaat ze ook zitten, schuin voor me, goed in het vizier. Het is duidelijk dat ze de obers  hier goed kent. Ze brengen haar een groot wijnglas, waar maar weinig wijn in zit. “Dat moet zo bij dure wijn”, weet T. naast me te vertellen. Nou ja, ik vind het maar vreemd.
Even later serveert Fabio haar een bord waar een supergrote biefstuk van wel 3 cm dik op ligt. Mijn ogen rollen bijna uit mijn hoofd. Dat is zo’n biefstuk, waar ze ook in de bus over verteld heeft. Over de bijzondere smaak van bijzondere Toscaanse stieren, waarvan de biefstukken altijd minimaal 3 cm uitgeserveerd worden. Oei, dacht ik toen nog, dat zullen wel dure biefstukken zijn, maar ik zou er best wel eens eentje willen proberen!
“Ik snap niet dat zo’n grote biefstuk in zo’n smal meisje past”, merk ik op, terwijl Helène het mes door haar biefstuk laat glijden. Het water staat me in de mond. “Goh, zou dat gidsen van gezelschappen zo goed verdienen?“, vraag ik me nog hardop af.
“Je bent gewoon jaloers”, hoor ik naast me opmerken en ik besluit om de andere kant op te kijken en stel voor om maar eens op te stappen!
‘’Fabio, pay please!” Dat verstaat hij wel. Uiteindelijk kost het bij elkaar € 26,55, maar om nou te zeggen dat ik verrukkelijk gegeten heb?

Het is inmiddels 15.10 uur. Potverdikke, ben ik een keer van mijn leven in Siena, zit ik de halve tijd op een terras. Om kwart voor vijf moeten we ons weer terugmelden bij de gids. Anderhalf uur om Siena te verkennen. We steken het plein over en gaan op zoek naar de Dom / Duomo. Om 15.25 uur hebben we deze kerk gevonden.
Oogverblindend witte marmer, zo’n mooie kerk heb ik nog nooit gezien. We hebben wat tijd nodig om de indrukken te verwerken. Nu nog binnen kijken. Over de entreeprijs à € 6 pp hoeven we niet te twijfelen. Ook binnen vallen we van de ene verbazing in de andere. Het is even wennen aan de zebrapilaren, maar dan … dit is niet te beschrijven. Dan zal ik het ook hierbij maar laten!
Om 16.15 uur staan we weer buiten en gaan recht tegenover de facade op een bank tegen een muur zitten en laten nog een tijdje de details van de voorgevel op ons inwerken.


- oogverblindende schoonheid -

Maar het klokje is onverbiddelijk. We lopen weer naar de Piazza del Campo, waar Helène bij het restaurant op ons staat te wachten. Om 16.45 uur vertrekken we,  aanvankelijk zonder medereiziger Ayo, naar de andere kant van de stad waar de bus staat te wachten bij de Porta Romano. Om 17.00 uur vertrekt de bus voor de terugreis naar ons hotel waar we om 18.40 uur aankomen!

  Diner om 19.15 uur:
nr 1  Rijst met restverwerking;
nr 2 > Antipasta (dikke);
nr 3 > Champignonsoep;
nr 4 > Konijn met aardappelpuree;
nr 6 > Kiwigebak.

Jammer, geen Toscaanse biefstuk van 3 cm dik, maar wel 2 bierra en 1 espresso!

Inmiddels kennen we ook onze “vaste” tafelgenoten volledig bij naam:
het echtpaar Hans en Gerda van Baak uit Haarlem, de zussen Joke en Gerda Hoekman uit Enschedé en Zwolle.

Voor de geïnteresseerden, het restaurant in Siena:
http://www.ristoranteilbandierino-siena.com/

dag 6 >>>

dag 1
vertrek
 
dag 2
Montecatini Terme
 
dag 3
Montecarlo (Lucca)
 
 
dag 4
Florence
 
dag 5
St. Gimignano Siena
 
dag 6
Florence
 
dag 7
Cinque Terre
 
dag 8
Pisa & Lucca
 
dag 9
Zwitserland
 
dag 10
weer thuis
 
naar boven

terug naar pagina "Vakanties in Europa